Sağlıklı oruç tutmanın ve beslenmenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Baştemir, oruç tutan bireylerin kalp damar sağlığına olumlu etkileri olduğunu belirtiyor. Oruç tutmanın koroner kalp hastalığı riskini azalttığını ve pıhtılaşma sorunlarını düşürdüğünü ifade eden Baştemir, özellikle iyi kolesterolün arttığını, kötü kolesterol düzeylerinde ise belirgin bir değişiklik olmadığını açıklıyor.
Oruca sıvı gıdalarla başlamanın önemine vurgu yapan Baştemir, çorba, hoşaf, ve komposto gibi tercihlerin sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olduğunu belirtiyor. İftardan sonraki süreçte bol sıvı tüketiminin önemine dikkat çeken uzman, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi içeceklerin de tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.
İftarın kontrolsüz ve aşırı miktarda beslenmeyle geçmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Baştemir, iftar menüsünde başlangıcı peynir, zeytin ve az ekmekle yapmanın sağlıklı bir tercih olduğunu belirtiyor. Kızarmış, ağır ve yağlı gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade eden uzman, ızgara, haşlama, ve fırında yapılan yemeklerin tercih edilmesi gerektiğine işaret ediyor.
Uzun süreli oruçlarda sahurun önemine değinen Baştemir, yeterli protein ve yağ içeren bir sahurun sağlıklı beslenme için kritik olduğunu belirtiyor. Sahurda sadece su içmenin ve hemen ardından yatmanın zararlı olduğunu ifade eden uzman, hafif kahvaltılıkların tercih edilmesi ve yemeğin hemen ardından yatılmaması gerektiğini söylüyor.
Prof. Dr. Baştemir, sağlık sorunu olan bireylerin oruç tutarken dikkatli olması gerektiğini ve özellikle kronik hastalıkları olan kişilerin uzmanlarına danışmadan oruç tutmamaları gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı bir Ramazan için yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülmesi gerektiğini belirten uzman, günlük kalori alımının iyi dengelenmesi ve besin çeşitliliğine dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.