KÜRESEL PİYASA KARIŞIK SEYİRDE DEVAM EDİYOR

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri yatırımcılarda tedirginliğe sebep olması borsadaki seyri etkiliyor.

 

Küresel piyasalar koronavirüs salgını kısıtlamalarının etkisiyle yön bulmaya devam ediyor.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri de tekrar yükselişe geçti. Geçen hafta yüzde 1,75’i test eden ve yüzde 1,62 seviyelerinde dengelenen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, dün ivme kazanan yükselişiyle yeniden yüzde 1,75’e çıktı.

Tahvil faizlerindeki yükseliş ve temerrüt sorununun büyüyebileceği endişeleri küresel ölçekte banka hisseleri üzerinde baskıya neden olurken, bugünden itibaren hareketlenecek veri gündemi ile koronavirüs salgınına ilişkin haber akışı gündemin odağındaki yerini koruyor.

New York borsasında dün bankacılık hisseleri öncülüğünde güne düşüşle başlayan endeksler, koronavirüs salgınına karşı aşılama çalışmalarında sağlanan ilerleme ve ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserlikle karışık bir seyir izledi.

Dow Jones endeksi yüzde 0,30 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,09 ve Nasdaq endeksi ise yüzde 0,60 değer kaybetti. Dolar endeksi ise 93,0 ile Kasım 2020’den beri gördüğü en yüksek seviyeye çıktı.

Avrupa borsalarında dün, İngiltere hariç pozitif bir seyir izlendi. Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,47, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,12 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 değer kazanırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,07 geriledi.

Almanya’da dün açıklanan Ifo İhracat Beklenti Endeksi, Asya ve Almanya’nın en önemli ticaret ortağı ABD’deki hızlı ekonomik toparlanmanın etkisiyle martta 13 puan artarak 24,9 puana çıktı ve 2011’den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye işaret etti.

Bugün Asya tarafında Nomura hisse senetlerinin fiyatındaki düşüşün ivme kaybetmesinin de etkisiyle pay piyasalarında sakin bir seyir izlenirken, altın ve petrol fiyatları düşüş eğilimini sürdürüyor.

Öte yandan bugün Japonya’da açıklanan verilere göre, ülkede işsizlik şubatta yüzde 2,9 olurken, perakende satışlar yüzde 1,5 daralsa da tahminlerin üzerinde kaldı. Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,1 değer kazandı.

 

Kaynak : Ensonhaber

Exit mobile version