Global piyasalar yeni haftaya büyük bir düşüşle başladı. İç piyasada İran-İsrail gerilimi ile sarsılan yatırımcılar, Japonya’nın faiz artırımı ve Yen’deki değerlenme nedeniyle panik yaşadı. Pandemiden bu yana görülen en büyük günlük düşüşler yaşanırken, piyasanın korku göstergesi salgın döneminde 80’i aşmışken, dün 50’nin üzerine çıkarak son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Düşüş Devam Edebilir Yen’in değerlenmesiyle Japonya piyasasındaki 20 milyar dolarlık carry-trade işlemlerinin sonlanması, ABD piyasalarının görünenden daha kötü olduğu endişesi ve İran-İsrail-Lübnan gerilimi piyasalardaki fırtınanın sebepleri arasında. Japon Borsası Nikkei yüzde 13.4, Güney Kore Borsası KOSPI yüzde 8.77, Borsa İstanbul yüzde 7.07, Nasdaq vadeli işlemler yüzde 2.9 ve S&P 500 yüzde 1.6 düşüşle açıldı.
Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) olağanüstü toplantı yapacağına dair haberler yayıldı. Ancak birçok uzman böyle bir toplantının olmayacağını belirtti. Borsa İstanbul güne yüzde 5 düşüşle başladı, devre kesici uygulandı ve düşüş yüzde 7’ye ulaştı. İkinci devre kesiciden sonra düşüşler yüzde 4 seviyesinde seyretti ancak gün sonuna doğru yeniden yüzde 6’ları geçti. Dolar/TL ise 33.50’ye kadar yükselerek yeni bir rekor kırdı.
Yatırımcılara Uyarı Uzmanlar bireysel yatırımcılara sakin kalma ve panik satışlarından uzak durma çağrısı yaptı. Borsa Uzmanları Derneği Başkanı Ali Aydemir, yaşanan gelişmeleri şöyle yorumladı:
“Hepimiz İran-İsrail-Lübnan üçgeninden gelecek sıkıntılı haberlere odaklanmıştık. Ancak Japonya’dan gelen haberler piyasaları altüst etti. Fed’in faiz indirimine gitmesi gündemde, ama piyasanın seyrini Fed belirleyecek. Bireysel yatırımcılar sosyal medyadaki senaryolara karşı dikkatli olmalı ve panik yapmamalı. Kredili işlem yapmıyorsanız, nakitinin yüzde 10-15’i ile bu düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz.”
Dolarizasyon ve İthalat Ekonomist Mahfi Eğilmez sosyal medyada piyasalardaki hareketliliğin nedenlerini sıralarken, bir takipçisinin “Dünyada meltem esse bizde neden kasırga oluyor?” sorusunu, “Çünkü bizde dolarizasyon var ve üretimimiz ithal girdilere bağlı,” şeklinde yanıtladı.
Gözler Fed’de Amerikan borsalarının açılmasıyla Apple ve Nvidia gibi büyük hisseler yüzde 8’lere varan düşüşler yaşadı. Piyasalarda Fed’in olağanüstü toplantıya çağrılacağı ve faiz indireceği haberleri yayıldı. Ancak ekonomist İris Cibre, bu toplantının yanlış bir mesaj vereceğini belirtti ve Fed’in enflasyonla mücadelede varlık kayıplarından memnun olmayacağını ifade etti.
Haber Kaynağı:cumhuriyet.com