Çevre ve Sağlık İçin Tehlikeli Bir Oyun: Atık Lastiklerin Parklarda Kullanımı

3679206_cf10ca943293bfb65b27f8ba460c63c9

Çevre uzmanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, suni çimlerin sıcak havalarda normal çimlerden 20 derece daha yüksek sıcaklıkta olduğunu ve bu nedenle atık lastiklerin bu alanlarda kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Her yıl yaklaşık 180 bin ton lastiğin Türkiye’de atık haline geldiğini ve bu lastiklerin geri dönüşüm için uygun şartlarda işlenmemesi durumunda çevre, sağlık ve ekonomik açıdan ciddi tehditler oluşturabileceğini vurguluyor.

Atık lastiklerin geri dönüşüm potansiyeline dikkat çeken Öztürk, bu lastiklerin uygun olmayan şartlarda kullanılmasının dünya çapında çevresel ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, çocuk parklarında ve suni çitlerde atık lastik kullanımının, çim sahalarında olduğu gibi olumsuz etkilere neden olabileceğini belirtiyor.

Özellikle iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte artan sıcak hava dalgalarının, atık lastiklerin park ve spor sahalarında kullanımıyla oluşturduğu zararlı kimyasalların ortaya çıkmasına neden olduğunu dile getiriyor. Bu kimyasalların çocukların sağlığına zarar verebileceğine dikkat çekiyor ve atık lastiklerin alternatif olarak çimento tesislerinde enerji kaynağı olarak kullanılmasını öneriyor. Atık lastiklerin kontrolsüz şekilde yakılmasının ise çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini belirtiyor, bu nedenle atık lastiklerin doğru bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguluyor.

Exit mobile version