N.F. Gamaley Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi Direktörü Aleksandr Gintsburg koronavirüs aşısına ilişkin yaptığı açıklamada, yürüttüğü aşı çalışmasının piyasa sürülme tarihi olarak 14-15 Ağustos’u öngördüklerini söyledi. Müjdeli haber sevinç yaşatırken, aşının insanlar üzerinde olumsuz etkiler görülmesiyle piyasadan çekilebileceği de söylendi.
Rusya’da koronavirüs aşısı üzerindeki klinik testleri yürüten kurumlardan biri olan N.F. Gamaley Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi’nin Direktörü Gintsburg, çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
SAĞLIK BAKANLIĞI İZNİYLE GERİ ÇEKİLEBİLİR
Aşının ağustos ortasına doğru klinik testleri geçerek tıbbi kurumlarda kullanım iznini almasını beklediklerini anlatan Gintsburg, 14-15 Ağustos gibi üretilmesi başarılan küçük miktarda aşının piyasa sürülmesini umduğunu kaydetti.
Aşının piyasaya sürülmesiyle 3. aşamanın başlayacağını ve aşıyı kullanan kişilerin izleneceğini belirten Gintsburg, aşının kişiler üzerinde olumsuz etkiler yaratması halinde Sağlık Bakanlığı’nın izni geri çekme hakkına sahip olduğunu vurguladı.
KLİNİK TESTLER 17 HAZİRAN’DA BAŞLAMIŞTI
Rus uzmana göre özel şirketler, aşının üretimine eylül başı veya ortası gibi başlayacak. Şu anda aşının üretimi için gereken teknolojinin ve tüm bileşenlerin sağlanması konusunda özel şirketlerle görüşmeler yapıldığını aktaran Gintsburg, özelde üretime geçildikten sonra aşının tıbbi kurumlara ulaştırılması için lojistik zinciri kurulacağının altını çizdi.
Sıvı ve toz olmak üzere iki türde geliştirilen aşının klinik testlerine 17 Haziran’da başlanmıştı. Sıvı haldeki aşının klinik testleri, Moskova’daki Burdenko askeri hastanesinde yapılırken toz haldeki aşı Seçenov Üniversitesi’nde test ediliyor. Klinik testler, 38’er gönüllüden oluşan iki grup üzerinde gerçekleştiriliyor.
Gruplardan ilki askerlerden, ikincisi sivillerden oluşuyor.
Kaynak: EnsonHaber