Tonga’da meydana meydana gelen yeraltı yanardağ patlaması felaketinin ardından, Yeni Zelanda savunma kuvveti gözetleme uçuşunun ülketen dönmesiyle birlikte ilk görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde patmalamanın ardından yeryüzünün bir kısmı silindiği görüldü.
Tonga’nın Hunga Ha’apai Adası’nda geçtiğimiz Pazar günü su altı yanardağı patlaması meydana gelmiş, Yeni Zelanda ve ABD yardım göndermeye hazır olduklarını duyurmuştu. Meydana gelen patlama nedeniyle Kanada, Avustralya, ABD, Şili, Peru, Ekvador, Yeni Zelanda, Fiji ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede tsunami riski oluştuğu açıklanmıştı.
Haʻapai grubunun güneyindeki küçük bir ada olan Nomuka’nın havadan çekilmiş fotoğrafları, Cumartesi günü Pasifik ulusunu vuran devasa denizaltı volkanik patlaması ve tsunaminin yol açtığı külle kaplı hasar görmüş arazi ve ağaçları kağıthane escort gösterdi.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından analiz edilen uydu görüntüleri, Kolomotua, Tongatapu ve Kolofo’ou’daki Fafaa Köyü’nde benzer manzaralar gösteriyor: bazı binalar ayaktayken, diğerleri çökmüş ve tüm bölge gri külle kaplanmış durumda.
Fua’amotu Uluslararası Havalimanı’nda, pistin sular altında kaldığı ve kısmen kül veya kirle kaplı olduğu görülüyor. Diğer uydu görüntüleri, kıyı şeridinden birkaç blok ötede selin geldiğini gösteriyor.
Tonga’nın başkentinin 65 km kuzeyindeki Hunga Tonga-Hunga Ha’apai denizaltı yanardağının patlamasının, son 30 yılın en büyük volkanik olayı olduğu bildirildi. Tsunami dalgasının ortalığı kasıp kavurduğu ilk videolar ve fotoğraflar sosyal medyada yayınlandı ancak ana iletişim kablosunun hasar görmesi üzerine bilgi akışı da kesildi. Tonga’dan gelen iletişim o zamandan beri son derece sınırlı.
Bölgedeki diğer denizaltı kablo ağlarını işleten Southern Cross Cable’ın bir sözcüsü, Fintel ve Tonga Cable tarafından Pazar öğleden sonra yapılan testin “Tonga’dan 37 km açıkta olası bir kablo kopuşunu doğruladığını” söyledi.
Avustralya savunma gücü de yollar, limanlar ve elektrik hatları gibi kritik altyapıların gördüğü hasarı değerlendirmek için Pazartesi günü bir gözetleme uçağı gönderdi.
KÜL NEDENİYLE UÇAKLAR YARDIM İÇİN ULAŞMIYOR
Tonga’da meydana gelen ve birçok ülkede tsunami paniğine neden olan su altı yanardağı patlamasında küllerin bir havalimanı pistini kaplaması sonucu yardım uçakları ülkeye ulaşmıyor.
Patlamanın ardından Tonga için harekete geçen komşu Yeni Zelanda, ülkeye içme suyu ve çeşitli yardım malzemeleri gönderse de kül ile kaplanan havalimanına yardım uçakları ulaşamıyor.
“CAN KAYBININ ARTMAMASI İÇİN DUA EDİYORUZ”
Meydana gelen su altı yanardağ patlamasının tsunamiye neden olması ile en son 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Ancak adada iletişim sıkıntıları yaşandığı için hayatını kaybedenlerin sayısının daha fazla olabileceği tahmin ediliyor.
Tonga’nın Avustralya’daki Diplomatik Misyonunun Başkan Yardımcısı Curtis Tu’ihalangingie can kaybı ile ilgili “Muhtemelen daha fazla kişi hayatını kaybetti. Can kaybı sayısının artmaması için dua ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Kaynak: milliyet.com.tr