Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü nedeniyle ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Maymun çiçeği virüsü, Afrika’da birçok ülkeye yayıldı ve şimdi Avrupa’da da ilk vaka tespit edildi. İsveç’in Stockholm şehrinde virüsün tehlikeli bir varyantı olan Clade I tespit edildi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu salgının durdurulması ve hayat kurtarılması için uluslararası koordinasyonun şart olduğunu belirtti.
Türkiye’de Durum
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de maymun çiçeği vakası bulunmadığını açıkladı. Ancak, Türk Tabipleri Birliği, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne dayanarak Türkiye’de 12 vaka tanımlandığını duyurdu. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de bu hastalığın tespit edilmediğini ancak hastalığın ülkeye girmesi için ek önlemler alınmadığını ve bu nedenle risk bulunduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ceyhan, riskli bölgelerden gelen kişilere daha fazla test yapılması ve bu kişilerin aşılanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, mevcut hekimlerin hastalığı tanımadığını belirterek, tanı almamış kişilerin olabileceğine dikkat çekti.
Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Çiçek virüsü ile genetik benzerlik gösterir.
Virüs, enfekte kişiyle yakın temas, kişinin dokunduğu yüzeylere temas, cinsel temas ve anneden bebeğe bulaşır.
Semptomlar, virüsle temas ettikten 1-2 hafta sonra ortaya çıkar ve ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, yorgunluk, lenf bezi şişkinliği, deride döküntü ve lezyonları içerir.
Döküntüler genellikle yüz, avuç içi ve ayaklarda görülür ve virüs enfeksiyonu genellikle 14-21 gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Kaynak:Cumhuriyet