Son zamanlarda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamalarına göre, Türkiye’de kaynaştırma eğitimi alan öğrenci sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. Bakan Tekin, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in otizmli bireylerin rehberlik ve araştırma merkezlerine başvuru sayısına ilişkin yazılı soru önergesine verdiği cevapta, 2020 yılında 318 bin 327 öğrencinin kaynaştırma ve bütünleştirme eğitimi aldığını, ancak bu sayının 2024 yılında 375 bin 653’e yükseldiğini açıkladı.
Bakan Tekin, son 15 yılda 217 bin 669 bireye otizm spektrum bozukluğu tanısı konduğunu ve her biri için özel eğitim planları yapıldığını belirtti. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda 553 okul öncesi, 318 bin 526 ilköğretim ve 56 bin 574 ortaöğretim düzeyinde olmak üzere toplamda 375 bin 653 öğrencinin kaynaştırma/bütünleştirme eğitimi aldığını ifade etti.
Bakan Tekin, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için destek eğitim odalarının açıldığını ve bu öğrencilerin akranlarıyla birlikte tam zamanlı olarak aynı sınıflarda eğitim aldığını vurguladı. Ayrıca, özel çocuklara yönelik özel materyallerin geliştirilerek destek eğitim odalarına gönderildiğini ve bu materyallerin her yıl düzenli olarak talep edilmesi halinde öğrencilere ulaştırıldığını aktardı.
Bakan Tekin ayrıca, bütünleştirici eğitimin geliştirilmesi projesi kapsamında özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere hizmet içi eğitim verildiğini ve kaynaştırma/bütünleştirme kapsamında sunulan destek eğitim odası hizmetinde eğitim uygulamaları seminerlerinden öğretmenlerin faydalandığını belirtti.