Ayşegül Kahvecioğlu / Ankara Ekim 2021’de sonuçlanacak cumhuriyet tarihinin ilk Su Şurası’nın çıktıları ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kod kanun olarak hazırlayacağı teklif ile suyun tek elden yönetimi sağlanacak. Bu amaçla, Çeltik Ekimi Kanunu, Köy İçme Suları Hakkında Kanun, Yeraltı Suları Hakkında Kanun, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, Çevre Kanunu, Kamulaştırma Kanunu, Belediye ve Büyükşehir Belediyesi Kanunları, Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu gibi kanunlarda değişiklik yapılması ve düzenlemelerin tek çatı altında toplanması planlanıyor. Ayrıca Devlet Su İşleri (DSİ), Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü kurumlarının da aynı çatı altında toplanması öngörülüyor.
Kaçak önlenecek
Suyun kaynağında korunması, su yönetiminde yetki çakışmasının giderilmesi, suyun tasarruflu ve verimli kullanılması, ihtiyaç önceliklerine uygun olarak sürdürülebilir kullanılması, havza, taşkın ve kuraklık yönetim planlarının kanuni çerçeveye alınması, suyun tek elden havza esasında miktar ve kalite bakımından bütüncül yönetilmesi, tahsislerin tek elden yapılması ve AB Su müktesebatına uyumun sağlanması gibi hedefler içeren teklifte öne çıkan başlıklar şöyle:
Genel ve özel suyun hukuki durumu yeniden düzenlenecek.
İçme ve kullanma suyu ile sulama sistemlerindeki kayıp ve kaçağın önlenmesi sağlanacak.
Su kaynaklarının içme, kullanma, sulama gibi kullanım amaçlarına göre belirlenen kalite kriterlerine göre kirliliği engelleyici tedbirler getirilecek.
İçme ve kullanma suyu havzaları ile ilgili koruma hükümleri getirilecek.
Sulama suyu kalite kriterleri ve kullanılmış suların tekrar kullanımının esasları hükme bağlanacak. n Su Yönetimi Yüksek Kurulu oluşturulacak.
Su Bilgi Sistemi ile su kaynaklarına ilişkin her türlü bilgi tek çatı altında toplanacak.