Mithat Yurdakul – Elektrikte güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynakları destekleyen yeşil tarife, çevre duyarlısı müşterileri bekliyor. Yenilenebilir enerjiden üretilen elektriği kullanmak isteyen aboneler, bölge ayrımı olmaksızın Türkiye’de genelinde tedarik şirketlerine başvurabiliyor.
Elektrikte yenilenebilir kaynakları destekleyen yeşil tarifenin 1 Haziran’da onaylanarak hayata geçmesinin ardından, 1 Temmuz itibarıyla uygulanacak yeşil tarife bedeli de belirlendi. Buna göre, yeşil enerjinin kilovatsaat fiyatı, sanayi, ticarethane, mesken, tarımsal sulama ve aydınlatmada kullanılmasına göre 104,32 ile 119,73 kuruş arasında değişecek.
Faturada işaretli
Elektrik aboneleri, YETA olarak kısaltılan yeşil tarifeye geçmek için bölgelerindeki tedarik şirketine talepte bulunuyor. Rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle ve hidroelektrik santralleri gibi kaynaklardan elektrik üretilen bu tarifeye geçen tüketicilerin faturalarında, aldıkları enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini gösteren yeşil bir işaret bulunuyor. Yeşil tarifeye geçiş başvurusunun ardından tarife değişikliği, talep tarihinin içinde bulunduğu dönemden bir sonraki fatura dönemi itibarıyla gerçekleşiyor. Yeşil tarifeye geçtikten sonra, çıkış için yeni bir işlem yapılmadığı sürece, tarife devam ediyor. Bir yıl içinde en fazla iki kere YETA’ya geçiş veya tarifeden çıkma başvurusunda bulunulabiliyor. Tarifeden çıkmak için, tedarik şirketine başvuru yapılıyor, talebin yapıldığı dönem sonundaki faturayı takip eden ilk fatura döneminde, yeşil tarife sona eriyor. Elektriğini tedarik şirketiyle özel sözleşme yaparak alan serbest tüketicilerin ise YETA’ya geçmek için serbest tüketici sözleşmelerini sonlandırmaları ve ulusal tarife kapsamında sözleşmelerini yenilemeleri gerekiyor.
Bölge kısıtı yok
Yeşil enerjide enerji bedelleri EPDK’nın yayımladığı yeşil tarife tablosuna göre tüm abone grupları için standart olarak belirleniyor. Bu bedellere, mevcut tarife içindeki dağıtım bedelleri ekleniyor. Bu bedeller Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (YEKDEM) tabi yenilenebilir enerji santrallerine, mekanizma kapsamında ödenen ortalama enerji birim bedeline göre hesaplanan maliyet esas alınarak güncelleniyor. Dikkate alınan maliyet hesaplamasında döviz kuru, destek kapsamındaki yerlilik oranı ve yenilenebilir kaynakların oranı gibi unsurlar etkili oluyor. Yeşil tarifeye geçişte herhangi bir bölge kısıtlaması bulunmuyor, isteyen herkes YETA’ya geçebiliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilen elektriği satan şirketler, Yenilenebilir Enerji Kaynak Belgesi (YEK-G Belgesi) ile sertifikalanıyor. Bu belge, yeşil enerji tüketmek isteyen abonelerin, kullandığı enerjiden emin olmasını sağlıyor.
Normalden pahalı
Yeşil tarife, elektrik tüketicisine kilovatsaat başına yaklaşık 13 ila 28 kuruş daha pahalıya geliyor. Ancak sistemle beraber oluşan YEK-G piyasasının, yenilenebilir enerjiden elektrik üreten şirketlere ilave bir katkı sağlaması ve Avrupa’ya ihracat yapan işletmeler için yeşil mutabakat çerçevesinde pazar oluşturmasıyla ve yeşil enerji maliyetlerine olumlu yansıma olması bekleniyor. Bunun da orta vadede son fiyatlara düşüş olarak yansıması bekleniyor.