Kör mecra olarak bilinen radyonun, 1898 yılında Marconi ile hayatımıza girmesi ile medya için yeni bir girişim yaşanmıştı. İlk başlarda sadece bilgi edinme amaçlı bir kitle iletişim aracı olarak kullanılan radyo, zaman içerisinde karşılıklı sohbet ve hikaye anlatma aracı olarak kullanılıyordu. Şimdilerde yine bu özellikleri gündemde kalmaya devam etse de Z kuşağı ile birlikte dijital medya hayatımıza girdi. Her geçen gün farklı bir özelliği, farklı bir bakış açısını bizlere tattıran, bizlere gösteren dijital medya ile radyonun müdahili podcast hayatımıza girdi. Aslında radyodan pek farkı yok. Peki nedir bu podcast ?
PODCAST NEDİR ?
Podcast, özellikle son yıllarda yurt dışında rövaşta olmasıyla bilinen ve zaman içinde, Türkiye’de de ismini zaman zaman duymaya başladığımız bir sesli konuşma platformu olarak tanımlanabilir. Zamanla içerisinde; konuşma, sohbet, müzik, sesli kitap gibi içerikleri barındıran bir platform haline geldi. İster kitap okuyalım, ister haber sunalım, ister sesli tiyatro yapalım… Bunların hepsini yapmak mümkün. Sadece ses ile neler yapılabilir ? sorusunun sınırlarını zorlamamızı sağlayan bir platform. Hatta gerekli ekipmanla canlı yayınlar bile yapılabilir. Spotify, İtunes, Anchor, GooglePodcast…. vb aplikasyonlar üzerinden hazırladığımız podcastleri dinleyiciye sunabilir ve bir dizi seri hazırlayabiliriz. Peki, içeriğimiz hazırsa ve bunu insanlara dinletmek istiyorsak ne yapmamız gerek ?
PODCAST NASIL KULLANILIR ?
Öncelikle ihtiyacımız olan şey bir konu ve mikrofon. Sesi kontrol etmek için ise ilk etapta sadece kulaklık yeterli olacaktır. Podcasting saĞlayıcısı olan siteler üzerinden Spotify, İTunes, GooglePodcast, Anchor, Aural, SimpleCasts vb. aplikasyonlarda koordineli olarak paylaşıp dinleyiciye sunabiliriz. Podcast, bilgilerimizi tazeleyip yeni şeyler öğrenmemize de aracı oluyor aslında. Sağlık’tan magazine, magazinden spora, spordan müziğe, müzikten tarihe birçok alanda sayısız bilgiyi ve içeriği bize sunuyor.
İşte bu kadar basit…